• 253299_184964041659345_1813769913_n.jpg
  • 2013-07-14_122607.jpg
  • 10312545_468868483247880_8775638713555544750_n.jpg
  • denneerlaten_2.jpg
  • 10295724_468870373247691_8717943175301574676_n.jpg

Terugblik Den Halen 2022

Zaterdag 7 mei was het weer zo ver. Het traditionele Denhalen ging weer van start. Ondanks dat de traditie wederom bedreigd werd niet door te gaan, kon zaterdagmorgen gelukkig weer de gang naar het bos gemaakt worden om een nieuwe den te kappen. Dit jaar was het niet Corona maar Staatsbosbeheer die er een stokje voor wilde steken. Er werd een algeheel kapverbod ingesteld in alle bossen van Staatsbosbeheer. Dit zou zijn omdat de boomsoort met uitsterven bedreigd wordt en de Jonkheden zich niet aan de gemaakte afspraken zou houden. In deze beschuldigingen herkenden wij, en met ons de jonkheden van Noorbeek en Banholt niet. Eventuele miscommunicaties zijn nooit naar de vereniging teruggekoppeld en wij stonden dan ook versteld toen wij dit bericht ontvingen. Tot op heden heeft Staatsbosbeheer een persoonlijk gesprek geweigerd. Uiteindelijk hebben we, samen met de Jonkheid van Banholt en Noorbeek naar een oplossing gezocht. Na een artikel in de krant en op Facebook kregen we een aanbod van het café het Hijgend Hert om op hun terrein een boom te kappen. Hoewel we dankbaar zijn voor dit aanbod hebben we ook verder gezocht naar een alternatieve oplossing. Deze vonden we in Teuven. De Heer Dassen bood aan om een boom te kappen in een van zijn bossen net over de grens in Teuven. Hier waren we heel blij mee aangezien de kaplocatie net achter de plek is waar wij onze den opladen. Uiteindelijk hebben we voor de kaplocatie in Teuven gekozen vanwege de bereikbaarheid en mooiere boom. Zo konden we verder gaan met de voorbereidingen van het Denhalen. U mag best weten, de steunbetuigingen die we in deze periode kregen waren hartverwarmend.

Vrijdag 6 mei om 19u werd begonnen met het neerlaten van de den. De bestuursleden en toekomstige bestuursleden begonnen met het leegscheppen van het gat. Na een dik half uur was het al tijd voor een eerste poging om de den om te duwen. Helaas zat deze nog te vast om hem met de hand om te duwen en moest er verder uit worden gegraven. Bij een tweede poging was er meer geluk en kwam de den neer. Deze keer viel hij in twee stukken. Na het opruimen was het tijd om de winnende loten van de Mei-den loterij te trekken en eentje te drinken op een goed begin van het Denhalen. De volgende nummers hebben gewonnen en kunnen hun prijs ophalen bij Pedro Lemlijn. Van harte gefeliciteerd aan de winnaars!

1e prijs: 0471

2e prijs: 2114

3e prijs: 2735

4e prijs: 2340

5e prijs: 2370

Zaterdagmorgen werd de dag al vroeg begonnen om 6 uur spek en ei eten bij de kapitein Lei Titulaer. De huiskamer was goed gevuld men nog slaperige mannen en de familie Titulaer zorgde dat iedereen een goede bodem had voor de komende dag. Tegen 7u werd er vertrokken naar het bos in Teuven. Na een gebed van Kapelaan Dassen en “unne klinge” werden de eerste slagen geleverd door de kapelaan, wethouder, meneer Dassen en de kapitein. Hierna namen de kappers het over. Dit jaar werd het team van kappers versterkt met 2 nieuwe kapleden. Jeroen Retrae en Baudouin Clairbois verrichtten hun eerste slagen op de nieuwe den. Helaas zat het geluk niet mee en viel de boom de verkeerde richting uit. Gelukkig waren er op een gesneuvelde telefoon na geen ongevallen. Dit bracht wel met zich mee dat de den nu achteruit weg gesleept moest worden. Gelukkig ging dit zonder al te veel problemen en kwam de den in een stuk uit het bos.

Ondertussen kwamen op het plein in Mheer de eerste paarden aan en konden de eerste paarden worden opgetuigd en ingespannen. Hierbij waren er geen verdere tegenslagen en kon op tijd vertrokken worden richting het bos. Onderweg werd een korte stop gemaakt in Hoogcruts om nog een paard in te spannen.

Eenmaal aangekomen in het bos werd meteen begonnen met het laden van de den, wat door de grote opkomst van leden zonder problemen en netjes op tijd verliep. Hierna werd in de koele schaduw genoten van een koel drankje en was het alweer tijd om terug in te gaan spannen en te vertrekken naar Mheer. Onderweg werd traditioneel in Slenaken en Noorbeek voor een korte pauze gestopt. In Mheer aangekomen werd er wat eerder dan normaal gestopt voor het maken van een groepsfoto. Op de plek waar vroeger de grote kastanjeboom stond werden de paarden overgedragen aan een aantal paardeneigenaren en oud-leden van de jonkheid waarna de leden op de kar konden kruipen. Dit resulteerde in weer een mooie foto voor in het archief.

Na nog een laatste stop bij de Smidse was het om 20u tijd om de Huisberg te beklimmen. Onder begeleiding van de kerkklokken en de zingende kinderen op de den trokken de paarden volledig op eigen kracht de den de berg op. Hier werden we begroet door een grote opkomst van mensen uit het dorp en de omgeving. Onder geklap van de omstanders werd de den overgedragen aan de getrouwde mannen van het dorp en liepen de paarden naar het kasteel om uit te spannen.

Onder kundige begeleiding van de commandant stond de den in korte tijd recht en kon de goede afloop van Denhalen 2022 worden gevierd. We mogen terugkijken op een zeer geslaagde editie en willen als bestuur dan ook graag iedereen hartelijk bedanken! 

In Memoriam - Armand Opreij

Met groot verdriet bereikte ons het bericht dat ons gewaardeerde lid Armand Opreij is overleden. Armand, als “unne jong va ut dörrep”, heeft de Jonkheid in al haar activiteiten steeds een warm hart toegedragen. Denk bijvoorbeeld aan het op de kaart zetten van de Cramignon en zeer recentelijk nog publiceerde hij een brief in de krant over het Denhalen. Armand is van 1994 tot 2001 lid geweest van het bestuur waar hij in 1996 optrad als Kapitein van de jonkheid. Armand, rust in vrede. Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte toe voor de komende periode.

Winnaars Mei-denloterij 2022

De winnaars van de Mei-denloterij zijn bekend!
1e prijs: 0471
2e prijs: 2114
3e prijs: 2735
4e prijs: 2340
5e prijs: 2370
 
Hartelijk gefeliciteerd aan alle winnaars! Zij kunnen zich melden bij Pedro Lemlijn.

Statement omtrent weigeren kappen van dennen door Staatsbosbeheer

Vrijdag jl. is door ons, Jonkheid Sancta Brigida Noorbeek, Jonkheid Banholt en Jonkheid Sint Aloysius Mheer, een brief ontvangen van Staatsbosbeheer, waarin ons wordt medegedeeld dat het per direct niet meer toegestaan is om dennen te kappen voor onze eeuwenoude tradities. In de brief die wij als jonkheden hebben ontvangen wordt gesproken over het ‘nalaten van verantwoording’, ‘niet nakomen van gemaakte afspraken’, ‘flinke schade voor de natuur’ en het ‘kappen van een andere boomsoort op een willekeurige, niet goedgekeurde locatie’. Vandaag werd er reeds een bericht op de Limburger gepubliceerd waarin onze verbazing over dit bericht wordt uitgesproken.

Wij als jonkheden van Noorbeek, Banholt en Mheer zijn zeer verbaasd over dit bericht. Er is bij onze jonkheden in de afgelopen jaren geen terugkoppeling geweest met betrekking tot de omstandigheden die hierboven genoemd worden. Bovendien worden de dennen die gekapt worden altijd door Staatsbosbeheer goedgekeurd. Het is daarnaast omwille van veiligheidsmaatregelen van Staatsbosbeheer dat we de afgelopen jaren zelfs veel meer zijn gaan letten op onder andere veiligheid in het bos. Denk hierbij aan o.a. het inzetten van professionals. Naar ons idee worden hier alle “tradities” omtrent het halen van een den over een kam geschoren. Het woord tradities staat hier dan ook bewust tussen aanhalingstekens, omdat wij hiermee verwijzen naar andere gebeurtenissen elders waar de veiligheid in het gedrang kwam wegens het niet naleven van afspraken. 

Middels dit statement willen wij geen andere dorpen beschuldigen dat zij de oorzaak zijn van dit besluit, maar willen wij wel Staatsbosbeheer dringend verzoeken om niet alle jonkheden over een kam te scheren en de fouten die door de een gemaakt worden niet toe te rekenen aan de ander. 

Staatsbosbeheer, wij gaan graag met jullie in gesprek!

Jonkheid Sancta Brigida Noorbeek
Jonkheid Banholt
Jonkheid Sint Aloysius Mheer